Batı Akdeniz’e açıldık…

Messina boğazından geçip Sardunya ve Korsika adaları arasındaki San Bonifacio boğazına kadar üçyüz mil yolumuz var, üzerinde süzüldüğümüz Tyrennian Denizi bize güzelliklerini gösteriyor…

Messina boğazının kuzeyinde karşılıklı kuleler ve yanlarında biz gece yol gösteren fenerler, sanırım boğazın girişini belirliyorlar çünkü üzerinlerinde hiçbir tel ve benzeri şeyler bulundurmuyorlar…
İtalya ana karası (Doğu) tarafı
Messina’yı geçtikten sonra ilk durağımız volkanik Eolie adalarından Lipari’nin güneyi. Demirimizi gece 11:00’de attık ve burada uyuduk. Sabah bizi böyle bir manzara karşılıyordu…
Gece gelip demirledikten sonra uyuduğumuz yer. Günlerce kalınası bir ada… Fransa, La Grande Motte’de randevumuz olmasa burada kalabilirdik. Lipari’de 10.000 kadar yaşayan varmış, herhalde yazın, diğerlerinde ise 70 ile 150 kişi arası kadar. Adanın doğusunda bulunan adanın yaşam merkezi olan Raviola şehrinin önünden mümkün olan en düşük hızla seyir yaparak kuzeye yol aldık, etrafın güzelliğine doyamadık ve saat 10:30 da adanın kuzeydoğu ucunu iskelede bırakarak batıya döndük. Yelkenleri fora etme zamanı gelmişti… Sardunya’ya kadar önümüzde 300nm’lik bir yol var. Sırasıyla Salina sancakta, Filicudi iskelede ve Alicudi sancakta kalacak şekilde yolumuza devam ediyoruz…
Salina…
Salina’nın yerleşim merkezi, arka planda Filicudi adası.
Alicudi… Bu adada 70 kişi yaşamakta ve tarım yapmakta. Tabi turizm unutulamaz. Adanın sadece güneydoğusunda yerleşim var.

Eolie adalarının sonuncusu Ustica. Burayı da sabaha karşı iskelemizde bırakarak geçtik…

Dolunay ve güneş artık tek fotoğraf çekebileceğimiz objeler oldular…
Güneş batıyor…
Ay doğuyor…
Dolunay gecelerimizi aydınlatmakta hiç cimri davranmadı…

22 Pazar, 23 Pazartesi bütün gün ve gece denizde yol aldık, Christian ve ben 2 şer saatlik nöbetlerle Sardunya adasının doğu kıyısına geldik, şimdi önemli konu hangi kanalı kullanmalıyız? Rüzgar kuvvetli ve batıdan 20 knotlık bir hızla geliyor, Christian San Bonifacio’dan geçelim diyor ben ise daha kuzeye çıkmayalım, Bisce adasının güneyindeki geçidi kullanmak istiyorum dedim ve öyle yaptık.

Bisce kanalında güney feneri
Bisce kanalında giden gelen, bir dolu tekne, yelkenliler, motoryatlar, hızlı botlar gırla, daima bir yelkenlinin önünden geçme adeti edinmişler, nedenini anlamadım…
Bu teknelere bir de adalar arası sefer yapan yolcu teknelerini ilave edin, inanılmaz bir trafik, Ekrem Ağabeyin dediği gibi “teknede dört göz bile yetmez, en az üç kişi olmalı, altı göz ağustosta Akdeniz de şart.”
Artık Bisce boğazının sonuna geldik, arkadaki karalar granitler adası Korsika…Güneş yavaş yavaş alçalmaya başlıyor, neyseki gece arkadaşımız ay güneşten hemen sonra yolumuza ışık tutuyor.
Diesel hep batıya ve rüzgar üstüne gitmekten ötürü azaldı, jerrycanlardan yakıt takviyesi gerekli, Güngör Plastiğin bidonları çok işimize yaradı, dieseli depoya aktarmak çok kolay, 1,5 metrelik bir hortumun bir ucunu teknenin deposuna, bir ucunu da bidona koyup elinizle kapatıp küçük bir aralıktan kuvvetlice üflüyorsunuz beş dakikasa diesel deponuza aktarılmış oluyor.
Bidondaki son damlaya kadar depoya aksın için bidonun köşesini koç boynuzuna dayamak sonradan aklımıza geldi.-

Buralarda bayı rüzgarlarına mistral diyorlar, umarım bizi yolumuzdan alıkoymazlar. Christian 29 Ağustos da tekneden inmiş olmak istiyor, Nürnberg de randevuları varmış, aybaşında.

Bir alman bir İtalyan ile birlikte seyahat ediyorum, ikisi de Fransa Le grande Motte’ de beni bırakacaklar.😭😭😭
Sakin denizde şarap peynir yapalım dedik…Günde bir öğün yiyoruz, sabah kahve krikrak, biskuvi ile geçiştirip, öğleden sonra 15-16 gibi kuvvetli bir yemek, akşamda az meyve, güzel bir beslenme şekli bana göre.

Batı Akdeniz’e açıldık…” için 2 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: